Popularny słodzik można dziś znaleźć w wielu produktach.
Część konsumentów obawia się nieco tego, że jest to sztuczny środek słodzący,
niemniej jednak warto wiedzieć, że nie taki aspartam straszny jak go niesłusznie
malują. Jako dodatek do żywności przechodził wiele testów i badań, również po
to, żeby odpowiedzieć na zarzuty pod adresem słodzików. Dziś aspartam
znajdziemy w wielu produktach, jest uznany za bezpieczny dodatek do żywności.
Dzięki temu możemy kupić wiele produktów
z apsrtamem , takich jak gumy do żucia, napoje, słodycze, desery, kawy
instant oraz bogatą ofertę artykułów dietetycznych.
Produkty
z aspartamem to przede wszystkim wiele propozycji dla
diabetyków – artykuły, w których zastępuje sacharozę. Dla osób chorych na cukrzycę to możliwość
zakupu słodyczy, napojów, słodkich jogurtów i deserów, którymi mogą się bez
obaw delektować. Dietetyczne, niskokaloryczne produkty z aspartamem to również wiele smakołyków dla tych, którzy
liczą kalorie i odchudzają się. Co ciekawe w przeciwieństwie do tradycyjnego
cukru aspartam w produktach spożywczych
nie szkodzi również zębom, a przy tym zawiera śladowe ilości kalorii.
Oczywiście umiar jest jak najbardziej wskazany, podobnie jak przy innych
produktach. Nie należy przejadać się produktami z aspartamem, podobnie jak
tradycyjnie słodzoną czekoladą, konfiturą czy pieczywem.